Ściana przeznaczona pod mural jest niewielką ścianą od strony osiedla. Obok, po lewej stronie, rośnie duży krzew, droga do tej ściany prowadzi przez dość zaniedbane asfaltowe boisko szkolne, otoczone zielenią. Na wybranej pod mural ścianie znajduje się boczne wejście do szkoły, przez szatnię, wykorzystywane na co dzień przez młodzież. Po lewej stronie ściany, równolegle, mieści się sala gimnastyczna i jej duże okna. Po prawej, prostopadle, ściana łączy szatnię (usytuowaną w „przewiązce” między głównym budynkiem szkoły a bryłą sali gimnastycznej) z gmachem głównym szkoły. Ściana ma ekspozycję zachodnią.

Nie jest widoczna od frontu, czyli ulicy Cechowej, gdyż zasłania ją główny gmach szkoły (typowa 1000-latka, niestety), jest natomiast widoczna od strony osiedla. Wybraliśmy ją akurat, ponieważ wygląda ona wybitnie nieatrakcyjnie, a jednak młodzież widzi ją codziennie wchodząc do szkoły. Chcemy, aby wejście do szkoły miało charakter atrakcyjny wizualnie i zapraszający. Wokół chcemy ustawić duże donice z roślinnością kwitnącą od wiosny do jesieni, korespondujące z muralem i będące jego trójwymiarowym przedłużeniem, tak aby kwestia bioróżnorodności była obecna w życiu naszych uczniów na co dzień i zyskała odpowiednią rangę.

Ściana jest szara, nieatrakcyjna, otynkowana. Wymaga drobnych napraw i wyrównania. Całkowita szerokość ściany to 8.82m2, całkowita wysokość to 3.35m2. Znajdują się tam centralnie umieszczone drzwi wejściowe do szatni, z oknami po obu stronach. Odjąwszy powierzchnię okien oraz drzwi, całkowita powierzchnia ściany przeznaczonej pod mural wynosi 20.28m2.

Stworzenie muralu nie wymaga użycia rusztowania lub podnośnika.