Ściana pod mural ma wymiary 8m x6,5 szer x wys. Ma kształt prostokonta. W prawym dolnym rogu wznosi się wąski pas ceglanych płytek. Okna sa poza obszarem projektu. W dolnej części ściany znajduje się ceglany poziomy pas na wys 2,7m od ziemi. Przestrzeń na której zaplanowano mural ma 50m2. Na załączonych zdjęciach widoczny kolor ciemno-żółty wraz z pionowym pasem ceglanych płytek.

Ściana pokryta jest chropowatym barankiem silikonowym, po konsultacjach niezbędne będzie położenie warstwy wyrównujacej oraz gładzi.

Znajduje się od strony Parku, w samym centrum Bydgoszczy i jest dobrze widoczna ze ścieżek. To droga jaką pokonują uczniowie 3 sąsiadujących szkół ponadpodstawowych oraz pracownicy Urzędu Wojewódzkiego, okoliczni restauratorzy i bydgoszczanie.

Niezbędne będzie rusztowanie, ustawione na pasie zieleni pomiędzy ścianą a ścieżką parkową. Nie zajmujemy pasa drogowego. Właściciel wyraził pełna zgodę na ekomural. Nie potrzebujemy zgód innych instytucji