Wymiary ściany to 9,5×8 m. Ściana jest wystawiona na południowo-zachodnią stronę. 

Ściana mieści się na jednym z pawilonów klinik weterynaryjnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jest oddzielona od ulicy pasmem zieleni. Znajduje się przy jednej z głównych ulic Wrocławia, w sąsiedztwie placu Grunwaldzkiego. Ściana jest widoczna z ulicy oraz z chodnika i ścieżki rowerowej, a także z pobliskiego przystanku autobusowego.

Budynek to projekt znanych architektów wrocławskich – Krystyny i Mariana Barskich. Modernistyczny budynek, w swojej pierwotnej koncepcji zakładał istnienie muralu, mozaiki.

Budynek otaczają liczne kwietniki oraz drzewa. Naprzeciwko ściany przeznaczonej pod mural znajdują się ławki oraz tereny zielone z trawą, krzewami oraz różnymi gatunkami drzew (robinia akacjowa, dąb szypułkowy, klon zwyczajny, olcha). W ramach projektu, oprócz muralu, planowana jest także adaptacja otaczającego go terenu na Ptasi Ogród – wydzielone w centrum miasta miejsce przyjazne ptakom i owadom. Na drzewach zawisną budki lęgowe i karmniki, a na ziemi staną wodopoje/baseny dla ptaków. Nie zabraknie także domków dla owadów (w sąsiedztwie ściany wysiewana jest co roku łąka kwietna).