Ściana o wymiarach 4mx15m, pokryta tynkiem zewnętrznym strukturalnym, od strony boiska szkolnego i ulicy (kierunek zachodni), która zawiera 4 okna o wymiarach 190×140 cm. Przed ścianą są nasadzenia roślinne, które zostaną odpowiednio przycięte i dopełnią mural. Obok ściany znajduje się boisko szkolne, które już jest zagospodarowane. Znajduje się zielony trawnik, z którego korzystają uczniowie, a naprzeciwko jest usytuowana klasa na powietrzu „Ekoleśna Wiaruchna” z piętrową budową lasu. Obok znajduje się kwietna łąka oraz tablice edukacyjne z zakresu leśnej bioróżnorodności i ekologii. Do malowania ściany będą wymagane rusztowanie, które zostanie użyczone przez mieszkańca. Jest pełna zgoda właściciela ściany. Społeczność lokalna będzie brała udział w procesie tworzenia muralu. Potencjalnym wykonawcą będzie profesjonalna firma.