Ściana zgłaszana do projektu „Świat oczami młodych” to wschodnia ściana budynku sali gimnastycznej, która wchodzi w skład zabudowań należących do Szkoły Podstawowej nr 4 na osiedlu Kościuszkowców w Swarzędzu. Ściana wystawiona jest na południowo-zachodnią ekspozycję światła. Patrząc na ścianę en face z prawej strony ściany rośnie duża brzoza, natomiast z lewej strony znajduje się ogólnodostępny parking przy wewnątrzosiedlowej ulicy. Na przeciwko ściany znajduje się skrzydło budynku szkoły. Ściana w całej swojej okazałości wychodzi na dziedziniec szkoły, na którym uczniowie spędzają przerwy oraz ,przez które rodzice przechodzą przyprowadzając dzieci do szkoły. U podnóża ściany znajduje się pas zieleni, na którym posadzony jest żywopłot, w późniejszym czasie zostanie wysiana kwietna łąka. Całkowite wymiary ściany to 28 metrów długości i wysokość w najwyższym punkcie to 10 metrów, na ścianie znajdują się dwa okna. Potencjalnie mural miałby powstać na części, w której nie ma okien i jest to powierzchnia około 140m/kw o wymiarach 18 metrów długości i 8 metrów wysokości ( jest to część, która jest pomalowana w innym kolorze). Powierzchnia ściany to tynk o chropowatej strukturze, nie wymagający napraw. Do stworzenia muralu będzie konieczność ustawienia rusztowania, które można na terenie Swarzędza wynająć.