Ściana, którą wybraliśmy pod mural znajduje się na placu szkolnym obok wejścia do szkoły dla uczniów i rodziców. Jest to  niewysoki bo około 170 centymetrowy mur okalający szkolne śmietniki. Składa się z trzech płaszczyzn, które jednak stanowią jedną całość. Usytuowanie ścian względem stron świata jest następujące: dwie krótsze skierowane są na północ i południe, natomiast część dłuższa to ściana zachodnia. Dokoła wybranego przez nas miejsca znajduje się wiele krzewów i roślin zasadzonych przez nas własnoręcznie. Wzdłuż ścian, po obu stronach, przebiegają dwa chodniczki. Jednym z nich każdego dnia drogę do i ze szkoły przemierzają uczniowie naszej szkoły oraz ich rodzice. Drugą, tuż za naszym płotem, poruszają się mieszkańcy Mysłowic, zmierzający na miasto lub pobliskie przystanki autobusowe. Miejsce to bez dwóch zdań jest bardzo reprezentatywne i niestety w chwili obecnej bardzo brzydkie, bure i zaniedbane. Mural, którego projekt wykonały uczennice naszej szkoły, znacząco poprawiłby wygląd  okolicy i ukazałby jak wspaniałą bioróżnorodność z jaką możemy spotkać się w Polsce, bo właśnie taka myśl przewodnia towarzyszy naszemu projektowi.