Ściana zewnętrzna o wymiarach: wysokość 13,5m, szerokość 9,7m, z czterema oknami o szerokości 1,5m i wysokości 2,5m. Zlokalizowana jest od strony zachodniej wzdłuż ruchliwej ulicy Powstańców Wielkopolskich (szkoła znajduje się przy skrzyżowaniu ulic Wojska Polskiego i Powstańców Wielkopolskich). Ściana jest bez ubytków, przechodziła termomodernizację w 2017 roku. W jej sąsiedztwie biegnie chodnik prowadzący do Promenady Słupeckiej oraz przyrodniczej ścieżki edukacyjnej, ulubionego miejsca spacerowego mieszkańców Słupcy. Szkoła nie jest ogrodzona i jest do niej bezpośredni dostęp. Przy ścianie w gruncie posadzone są lawendy, jest pas trawnika oraz niewielkie karłowate drzewa, które nie przysłaniają ściany i znajdują się bliżej drogi. Wzdłuż drogi znajduje się parking, z którego korzystają uczniowie i pracownicy szkoły, a także pracownicy pobliskich instytucji. Do wykonania muralu będzie potrzebne rusztowanie. Ściana jest dobrze widoczna i wyeksponowana.