Ściana budynku Powiatowego Centrum Kultury w Strzelcach Opolskich, na której ma powstać EKOMURAL, otacza liczna zieleń w postaci drzew, traw i krzewów. Jest doskonalone widoczna z przylegającego do Centrum parkingu, a także usytuowanego 100 metrów dalej Dworca PKP w Strzelcach Opolskich. Obok naszego Centrum mieści się również duży blok mieszkalny, którego lokatorzy z bliska będą mogli podziwiać powstały mural. Ze względu na organizację wielu warsztatów, koncertów, prelekcji i innych wydarzeń kulturalnych, Powiatowe Centrum Kultury w Strzelcach Opolskich jest miejscem licznie odwiedzanym przez mieszkańców powiatu strzeleckiego, dzięki temu treść przekazana za pośrednictwem EKOMURALU dotrze do szerokiego grona odbiorców.

Układ ściany to prostokąt o wymiarach 4m szerokości/ 6m wysokości. Elewacja ściany jest w kolorze żółtym, o strukturze „baranka”. Ściana jest w dobrym stanie, nie wymaga napraw i przemalowania. Do wykonania muralu niezbędne będzie rusztowanie lub podnośnik, które zapewni firma, która kompleksowo wykona usługę namalowania ekomuralu.