Projekt zakłada rewitalizację przedniej ściany elewacyjnej budynku przedszkola, która obecnie jest bez żadnego wyrazu. Warto zaznaczyć, że budynek Przedszkola Publicznego w Lututowie usytuowany jest przy jednej z główniejszych ulic miasta i codziennie mijany jest przez wielu ludzi w drodze do domu, pracy, szkoły czy przedszkola. Na ulicy tej znajdują się różne instytucje kultury między innymi kościół, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Ochotnicza Staż Pożarna oraz ośrodek zdrowia. Ściana na której planujemy wykonać mural znajduje się od północnej strony. Ściana ta jest w bardzo widocznym miejscu, gdyż nie zasłaniają jej sąsiadujące z przedszkolem budynki. Ściana ma kształt prostokąta o wymiarach 351m2. Elewacja jest w stanie dobrym nie wymaga naprawy. Do stworzenia muralu nie będzie potrzebne rusztowanie ani podnośnik. Chcemy pokazać i udowodnić, że nasze przedszkole może być jak z bajki – piękne i kolorowe, dosłownie i w przenośni.