Ściana przeznaczona na ekomural jest częścią małego własnościowego budynku, w którym znajduję się pracownia ceramiczna. Budynek ma plan pięciokąta, dwie ścianą przylegają do kamienicy. Jedna ściana pracowni ma dwa ogromne okna, elewacja frontowej ściany ozdobiona jest ceramiczną mozaiką. Przed drzwiami na małych podestach z czerwonych cegieł, od ośmiu lat, znajdują się ceramiczny pies Kafel i ceramiczna kotka Glinka. Budynek pracowni wraz z kamienicą są przedwojenne. Ściana zaplanowana na mural jest skierowana na zachód. Pracownia znajduję się 5 minut pieszo od ścisłego centrum miasta Słupsk. Budynek sąsiaduje ze Szkołą Podstawową nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Słupsku i kilkoma kamienicami. Zaraz przy budynku pracowni jest obszar objęty rewitalizacją. Pomiędzy ulicami Szkolną (gdzie znajduję się budynek pracowni), a ulicą Partyzantów (ulica równoległa) znajduję się podwórko, na którym postępują prace modernizacyjne, które będą ukończone w najbliższym czasie. Dzięki rewitalizacji, interesująca nas ściana, została bardziej wyeksponowana, zburzone zostały stare garaże i komórki, które znajdowały się na pobliskim podwórku.

Ściana ma kształt prostokąta, o wymiarach  6,20 m na 4,70 m. W prawej górnej części znajduję się na niej okno o wymiarach 1,2 m na 0,82 m. Przylega do niej rynna na całej długości i wyjście na komin oraz drzwiczki skrzynki elektrycznej. Ściana nie wymaga napraw, jest w dobrym stanie.

Do wykonania ściany będzie potrzebny podnośnik.