Ściana znajduje się na terenie I LO w Tczewie. Stanowi ona tył budynku przeznaczonego na magazyn. Wymiary ściany są nietypowe (2,20m x 22m), co pozwoliło na stworzenie projektów „opowiadających” o zmianach klimatycznych, ważności dbania o środowisko oraz pięknie przyrody. Dodatkowo stworzenie ekomuralu na ścianie o tak niewielkiej wysokości, nie będzie wymagało użycia dużego rusztowania czy podnośnika. W otoczeniu znajduje się wiele drzew, na których umieszczone zostaną karmniki dla ptaków. Wybraliśmy ten budynek m. in. z tego względu, że większość klas usytuowana jest dokładnie z tej strony szkoły, z której widać będzie ekomural. Ściana wymaga renowacji i z ekomuralem podniesie walory estetyczne terenu, na którym znajduje się Zielona Klasa (sala lekcyjna na zewnątrz szkoły, „pod chmurką”), działająca od maja b. r. (w planach jest otwarcie kolejnej w przyszłym roku szkolnym, tuz obok ściany, na którym znajdować się będzie ekomural). Ekologiczna tematyka wspaniale będzie się komponować z dużą ilością zieleni, jak i z działalnością prośrodowiskową społeczności szkolnej. Na tym samym terenie znajduje się ogródek przyszkolny, o który dbają uczniowie naszej szkoły.