Ściana przeznaczona pod mural składa się z trzech składowych części prostokątnych o wymiarach (cm): 450×440, 210×440 oraz 310×440(ściana z oknem).

Stan ściany: wykonana w technologii tradycyjnej z tynkiem cementowo wapiennym.

Stan ściany zwarty, w dość dobrym stanie technicznym z jedną rysą pionową (pęknięcie w narożniku – do uzupełnienia). Ściana bez zacieków, sucha. Ekspozycja zachodnia.

Adres ściany: ul. Grochowa 19, 30-731 Kraków

Ściana stanowi fragment sali gimnastycznej przy Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Niesłyszących w Krakowie. Usytuowana jest od strony ulicy Grochowej, stanowiącej ważną arterię tej części dzielnicy XIII. Jest to  główna trasa komunikacyjna piesza i autobusowa w kierunku zbiornika wodnego Bagry oraz całego kompleksu sportowego związanego z turystyką wodną na tym obiekcie wraz z gastronomią.

W bezpośrednim sąsiedztwie znajdują się: Schronisko Młodzieżowe, goszczące turystów międzynarodowych, dom akademicki UP oraz lokalne sklepy.

Ściana będzie stanowiła kontynuację koncepcji zakładającej proekologiczne działania naszego Ośrodka, gdyż na głównym budynku Ośrodka mamy umieszczoną kompozycję budek lęgowych jerzyków, w kształcie niebieskiego motyla.