Ściana wybrana do wykonania muralu jest elementem budynku, w którym mieści się siedziba Gminnej Biblioteki Publicznej i Klubu Kultury w Sitniku. Budynek znajduje się na skraju dwóch miejscowości: Sitnik i Łukowce, przy drodze powiatowej. Ściana jest w pełni odsłonięta, jest do niej bezpośredni dostęp, skierowana na stronę południową. Miejsce jest uczęszczane, gdyż w pobliżu znajduje się szkoła,  sklep spożywczy oraz przystanek autobusowy. Poza odbiorcami oferty klubu kultury i biblioteki, również dzieci i rodzice, klienci sklepu oraz przejeżdżający codziennie mijać będą mural.

Ściana ma kształt prostokąta zwieńczonego trójkątem dachu dwuspadowego o wymiarach  17,70 m o wysokości od ulicy 3,60 m i 2,60 m po przeciwnej stronie. W najwyższym punkcie  budynek ma 5 m wysokości. W centralnej części ściany znajduje się wiatrołap – wejście do biblioteki – o wymiarach 2,15 x 1,75 m. Ściana jest w dobrym stanie technicznym, tynk strukturalny nie wymaga napraw. Do wykonania muralu przewidziane jest wykorzystanie rusztowania.

Projekt zgłoszony do konkursu jest częścią całości założenia muralu, który zechcemy zrealizować w późniejszym terminie. Dzięki pozyskaniu środków z Fundacji Banku Ochrony Środowiska będzie nam łatwiej otrzymać środki na dokończenie muralu.