Budynek, na którym znajduje się ściana leży prawie idealnie na osi północ południe. Ściana muralu skierowana jest na wschód. Ściana wymaga drobnych napraw od dołu ze względu na kruszejący tynk. Na chwilę obecną na ścianie jest bardzo szorstki tynk i przed malowaniem powierzchnia tynku zostanie wygładzona. W tej kwestii robiliśmy wstępne rozeznanie wśród lokalnych firm. Jeśli chodzi o położenie budynku to jest on usytuowany w ścisłym centrum miasta, w odległości około 200 metrów od rynku. Najbliższe otocznie budynku to kamienice, bloki i parking. Ściana budynku ma długość 25 metrów oraz wysokość od 2,4 po lewej do 2,7 m po prawej stronie. Ściana jest dobrze dostępna i daje możliwość malowania grupie młodzieży, bez specjalnych pozwoleń i zabezpieczeń. Nie jest wymagany podnośnik. Dodam tylko, że mural ma być początkiem większego projektu. W dalszej części planujemy wykonanie mniejszych murali poświęconych gatunkom z tej realizacji: lobelia jeziorna, ptak kania i w dalszej kolejności inne. Jeśli ta realizacja powiedzie się to na ścianie szczytowej, której projekt nie obejmuje znajdzie się rysunkowa mapa miasta z oznaczonymi mniejszymi muralami. Całość projektu chcemy nazwać „Sztuka obserwacji – ekosystem murali”.