Ozorków to niespełna 20-tysięczne miasto w województwie łódzkim w powiecie zgierskim. Budynek, na którego ścianie planowane jest powstanie muralu, został zbudowany w 1989 roku
i znajduje się w Ozorkowie przy ul. R. Mielczarskigo 17. Budowla jest własnością Miejskiej Biblioteki Publicznej im. K.K. Baczyńskiego w Ozorkowie i nie jest objęta ochroną konserwatorską ani opieką plastyka miejskiego. Od momentu oddania do użytku publicznego mieści się w nim filia biblioteczna z księgozbiorem dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych, obecnie nosząca nazwę „Biblioteka na Osiedlu”. Zgodę na wykonanie muralu podjęła dyrektorka placówki, czyli osoba uprawniona do reprezentowania MBP.

Zgłaszany budynek znajduje się na terenie dużego osiedla mieszkaniowego. W niewielkiej odległości od niego usytuowane są sklepy, szkoły, gabinety kosmetyczne, lokale gastronomiczne, siłownie, basen. W najbliższym otoczeniu znajduje się dużo ciekawie zagospodarowanych terenów zielonych, rosną drzewa, krzewy, kwiaty. Budynek ma kształt odwróconej o 90 ̊ w lewo litery „L”. Zgłoszona do projektu ściana znajduje się od północy, od wschodu do budynku przylega trawnik,
na którym rosną  trzy lipy i który oddziela budynek od ruchliwej drogi. Od strony zachodniej budowla przylega do ulicy, a od południowej do prywatnej posesji. Wejście główne oraz ściana, na której planowane jest powstanie muralu, mieszczą się bezpośrednio przy zamkniętym dla ruchu samochodowego odcinku ul. Spornej łączącej nie tylko ulice R. Mielczarskiego i Pogodną, ale przede wszystkim dwie części osiedla.

Ściana wraz z przylegającym bezpośrednio do niej ogrodzeniem oddziela taras i ogródek zwany Letnią Czytelnią od jezdni. Letnia Czytelnia jest popularnym wśród mieszkańców miejscem spotkań. To zagospodarowany przez bibliotekarki kilka lat temu teren, sprzyjający zarówno nauce jak zabawie czy relaksowi. Niewielki placyk, częściowo utwardzony starymi płytami chodnikowymi, obsadzono różnorodną roślinnością, kwitnącymi krzewami, kwiatami, ziołami, bylinami. Są rośliny miododajne, jest lawenda, berberys, kocimiętka, cyprysik, sosna, trawy, są także wykonane przez dzieci poidełka dla ptaków. W Letniej Czytelni, oprócz ludzi, często goszczą ptaki, motyle, pszczoły
… i zaprzyjaźnione z biblioteką czworonogi.

Ściana przeznaczona na mural stanowi samodzielną część frontowej elewacji budynku,
ma wymiar 613 cm x 420,5 cm. Na wysokości około 2,5 m znajduje się wykonany ze styroduru napis BIBLIOTEKA. Jest wykończona tynkiem strukturalnym o chropowatej strukturze w kolorze miętowej zieleni, podmurówka o wysokości  65 cm obrzucona została tynkiem żywicznym w kolorze brązowym. W tynku strukturalnym znajdują się trzy niewielkie uszkodzenia. Na narożach ściany wykonano bonie w kolorze ciemnozielonym  (8 szt. po każdej stronie, 100 cm  x 50 cm każda). Pierwszy z projektów zgłoszonych do konkursu ma rozmiar całej ściany (613×420,5 cm), drugi powstanie na powierzchni pomniejszonej o bonie (413×420,5 cm). Mural wykonany w tym miejscu będzie doskonale widoczny, także z daleka i nie tylko dla przechodniów, ale również dla kierowców aut.